Työ & ura

Kirje Joulupukille

Joulu on luonnollisesti joululaulujen kulta-aikaa ja ei olekaan ennen kuulumatonta työstää työhakemusta tohinan keskellä. Lalla kirjoittikin aikoinaan joulupukille lahjalistan sijaan työhakemuksen - lue Tiina Kotamiehen nostot Lallan hakemuksesta!

Näin joulun alla fiilistellessäni joululauluja, tarkemmin sanoen kuunnellessani Rajattoman esittämää kappaletta Kirje joulupukille (sävellys Jussi Chydenius & sanoitus Ester Ahokainen) huomasin vasta näin parin vuoden jälkeen, että kyseessähän on työhakemus Joulupukille.

Kappaleessa pienin sisaruksista – Lalla – kirjoittaa Joulupukille kirjeen, jossa tarjoaa osaamistaan Joulupukin käyttöön. Tein oletuksen Lallan iästä sillä perusteella, että hän pohtii kasvaako koskaan tuumaa suuremmaksi ja laulaa itsekin olevansa nuori. Nuoresta iästä huolimatta Lallan kirje on esimerkillinen työhakemus, jonka parhaat palat olen poiminut tähän blogitekstiin.

Esittely

Lallan kirje alkaa esittelyllä: ”Olen pienin sisarista nimeni on Lalla. Hyörin pyörin toisten tiellä aina kaikkialla…”, ihan kuten hyvä työhakemuskin. Lalla on ymmärtänyt, että esittelystä kannatta tehdä persoonallinen, jotta hän saa lukijan kiinnostumaan.

Miksi haet

”Hiukan ikävää on olla aina toisten tiellä. Rakas pukki tarvitsetko pientä piikaa siellä?” Tähän on hienosti kiteytetty miksi Lalla haluaa uuden työpaikan. Hän kuvailee myöskin millaisia tehtäviä etsii: ”Joulupukin parran harjaan, muorin tukan suorin”, jotta Joulupukin on helpompi yhdistää hänet oikeiden tehtävien pariin.

Aiempi kokemus

Kirjeestä käy myöskin hienosti ilmi mitä työtehtäviä Lalla on tehnyt aiemmin: ”talouttakin taidan vaikka olenkin mä nuori”. Tässä kohtaa Lalla on fiksusti ymmärtänyt, että Joulupukki osaa käydä katsomassa tarkemmat tiedot CV:stä, mutta on hyvä mainita kohokohdat myös hakemuskirjeessä.

Myyntivaltit

”Ahkeruudestahan äiti usein mua kiittää”. Sen sijaan että Lalla tyytyisi latelemaan latteuksia itsestään, kuten olevansa sosiaalinen ja iloinen (niin kuin niin monet meistä), niin hänellä on konkreettinen esimerkki saamastaan palautteesta. Aiemmat työnantajat (tässä tapauksessa äiti) ovat antaneet positiivista palautetta hänen tavastaan tarttua työtehtäviin reippaasti. Esimerkillistä.

Persoonaa hakemukseen

Persoona saa näkyä hakemuskirjeessä ja siinä onkin oiva mahdollisuus tuoda esiin omaa itseään ja näkemyksiään. Tällä tavoin voit erottautua joukosta. Lalla on uskaltanut kertoa tulevalle työnantajalleen myös kehityskohteistaan, mikä osoittaa tiettyä kypsyyttä ja itsetuntemusta ja auttaa Joulupukkia miettimään onko nämä asioita, joiden kanssa hän pystyy elämään jos päätyy palkkaamaan Lallan.

Lallan esimerkillisen kirjeen voi käydä kuuntelemassa esimerkiksi YouTubesta (linkki) ja laittaa korvan taakse vinkit kun seuraavalla kerralla työnhaku on ajankohtaista. Jos joululaulut ei maistu, niin hakukirjeen vinkkejä löytyy selkokielisenä myös Academic Workin nettisivuilta.

Kirjoittaja Tiina Kotamies toimii Academic Workilla IT-rekrytoijana.

Jaa artikkeli